Liman-İş üyesi iki yüz işçi, işten çıkarıldıkları Marport isimli firmanın bağlı olduğu Arkas Holding önünde dün protesto eylemi yaptı
Eşleri ve çocuklarıyla Arkas Holding'in Şişli Esentepe'deki binası önüne gelen Ambarlı Marport limanı işçileri, 57 arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösterdi. Dövizleriyle beraber tüm öfke ve kararlılıklarını eylem alanına taşıyan işçilere Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Petrol-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç genel merkez düzeyinde destek verirken Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerine ve havzadaki kölece çalışma koşullarına karşı patronların safında görünen Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu da eylemde boy gösterdi.
T. Harb-İş Anadolu Yakası ve İstanbul Şube yöneticilerinin de destek verdiği eylemde liman işçileri “Direne direne kazanacağız!/Marport Liman İşçileri”, “İşimizi ve haklarımızı istiyoruz!” pankartlarını açtılar. “Ölmek var dönmek yok!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını atan işçiler işten atma saldırısına karşı öfkelerini dile getirdiler.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’ın yaptığı konuşmadan sonra Liman-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Muzaffer Akpınar, Arser işçilerinin sendikal örgütlenme mücadelesi sürecinde karşı karşıya kaldıkları baskılara değinerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. İş bırakma eylemleri bir haftadır devam eden işçilerin mücadele kararlılıklarını koruduklarını söyledi. Patronun dışarıdan vinç operatörü olarak getirttiği işçileri ehliyetsiz olarak çalıştırdığını açıkladı. Bu davranışın “iş kaza”larına yol açacağı konusunda endişeli olduklarının altını çizdi.
İşçilerin eşleri ve çocukları yalnız bırakmadı
Eyleme katılan Ambarlı işçilerinin eşleri, “Çocuklarımız babasız büyüyor, kocalarımızı göremiyoruz. Hiçbir doğum gününde babaları yok. Düğünlerimize, cenazelerimize beraber gidemiyoruz. Cenazemizi sabah gömüyoruz, akşam işe gidiyorlar. Ameliyat oluyoruz eşimiz yanımızda yok, bu muydu bedeli” diye feryat ettiler.
İşçilerin eylemleri karalanmak isteniyor
Eylem sırasında Arkas Holding’in çalışanları sendika yöneticilerinin yaptığı konuşmaları büyük bir dikkatle not ederken haberi takip etmek üzere holding önünde bulunan basın mensuplarından bazılarına liman işçilerinin yaptığı eylemleri gayri meşru gösteren ve karalama amacı taşıyan basın metni dağıttılar.
Silahla tehdit ettiler
Arkas holdinge ve holding başkanı Lucian Arkas'a her fırsatta tepkilerini dile getiren işçiler, Ambarlı Limanı'na girişlerinin silahlı taşeron şirket yetkililerince engellendiğini ifade etti. Kalkavan ve Murat Gümrükleme isimli şirketlere bağlı kişilerin kendilerini mafyavari yöntemlerle limandan uzaklaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.
Marport'ta çalışan bir işçinin eşi ise, kendinin ameliyat geçirdiğinde bile eşinin, iş yerinden kaynaklı nedenlerle yanında olamadığını dile getirirken, birlik ve mücadele çağrısı yaptı.
Ayrıca ağır iş koşullarına da isyan eden işçiler, iş güvenliğinden yoksun ve fazla çalıştırıldıklarını belirtti. İşçiler, kendilerinden sonra işe alınan deneyimsiz işçilerin, büyük kazalara yol açabileceğine dikkat çektiler.
Marport'ta çalışan 406 işçi, 20 Haziran'da sendikaya üye olmuş, 24 Haziran'da 5 işçi ardından 15 Temmuz tarihinde 52 işçinin tazminatsız şekilde işine son verilmişti.
Atılım, Kızıl Bayrak, Alınteri’nden derlenmiştir