“İnsanoğlunun gençliği ve umutları üstüne bir hikâye,Nâzım'ın Küba Seyahati” (El Viaje de Nâzım a Cuba) belgeselinin galası bugün gerçekleşiyor. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ve Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü (Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos, ICAIC) ortak yapımı olarak çekilen film, Nâzım ve Küba'nın buluştuğu özel bir döneme ışık tutuyor.
Nâzım Hikmet'in, 1961 yılında Küba'ya yaptığı seyahatin belgeseli bugün basın galası yapılacak. Gösterime bu seyahatinde Nâzım ile tanışmış olan Kübalı şair Pablo Armando Fernandez de konuk olarak katılacak.
Bu belgesel ile biyografilerde ve tarih çalışmalarında üzerinde çok fazla durulmayan bir tarih gün ışığına çıkıyor. Filmdeki sürprizlerden biri de, bugüne değin az sayıda insanın ulaştığı "Havana Röportajı" şiirini Nâzım'ın kendi sesinden dinlemek olacak.
Kübalı şair Nicholas Guillen'in davetiyle, 1961 yılı Mayıs ayında "1. Küba Sanatçılar ve Yazarlar Kongresi"ne katılan Nâzım Hikmet, yaklaşık üç hafta boyunca, Küba'da 1959 yılında gerçekleştirilen devrimi ve toplumsal gelişimi yerinde izleme fırsatı buluyor. Bütün şiirleri arasında, bu seyahati sırasında yazmaya başladığı "Havana Röportajı" ve sonrasında yazdığı "Saman Sarısı" şiirlerinin özel bir yer bulduğu Nâzım Hikmet, Küba Devrimi'nin bütün heyecan ve coşkusunu yaşama fırsatı buluyor bu süreçte.
"(...) bir alanda art arda tek sıra dizilip ellerini birbirinin sırtına koyup rumba
oynayan yüz bin kişiyle Fidel'i birbirine karıştırıyorum
Fidel'le Havana'yı birbirinden ayırdetmek olmuyor (...)"
Film, iç içe geçen iki koldan ilerliyor: Küba'lı dostları ve aydınlar Nâzım'ı anlatırken, Nâzım da kendi sesi ve şiiriyle Küba'yı, devrimin coşkusunu ve kazanımlarını anlatıyor.
Bu seyahatinde Nâzım'la tanışmış olan Pablo Armando Fernandez, Lisandro Otero, Miguel Barnet, Raul Valdes Vivo gibi önemli Küba'lı edebiyatçılar ve aydınlar ile tanıklıklar çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirildi.
Nâzım'ın şair dostu Nicholas Guillen'in torunu Nicholas Guillen, Guillermo Rodriguez, Georgine Herrera, Waldo Leyva, Lina de Feria gibi aydınlar da Nâzım'ın şiiri ve Kübalı aydınlarda bıraktığı, hala yaşayan, canlı izler üzerine, değerli düşüncelerini dile getirdiler.
Bu görüşmeler dışında, Nâzım'ın şiirlerinin izi de sürülerek, Küba'da işçiler, köylüler, Küba Devrimi'nin geleceği olan gençler ve çocuklarla da görüşmeler yapıldı.
"(...) dolaşıyorum Havana sokaklarını
asfaltla ağaçları birbirine karıştırıyorum
otomobillerle asfaltı birbirinden ayırdetmek olmuyor
yağmurla güneşi
ak bulutlarla masmavi yüzme havuzlarını
kadınlarla yemişleri birbirine karıştırıyorum
çocuk bahçeleriyle hürriyeti
hürriyetle bu şehrin insanlarını birbirinden
ayırdetmek olmuyor (...)"
Havana merkezli bir çalışmanın ürünü olan "Nâzım'ın Küba Seyahati" filmi, yaklaşık bir buçuk yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü...
"Nâzım'ın Küba Seyahati" filmi, sponsorsuz bir film olarak Türkiye'deki özgün örneklerden biri olacak. Filmin yapım süreci aynı zamanda ciddi bir ortaklaşma ve dayanışma örneği de teşkil ediyor.
Filmin üretiminde, Küba'lı dostlar kadar, Türkiye'den de önemli sayıda sanatçı projeye destek oldu. Ülkemizin önemli caz müzisyenlerinden piyanist Ayşe Tütüncü, kimi yorumlarıyla filmin müziklerine katkıda bulundu.
Filmde Nâzım şiirlerine, tiyatrocu Metin Coşkun sesiyle hayat verdi.
Çekim ve kurgu süreçleri, Emin İgüs, Vedat Sakman gibi müzisyenler, Uğur Yücel, Nesli Çölgeçen gibi sinemacıların da çeşitli teknik destekleriyle kotarıldı.
Filme ilişkin bilgiler şu şekilde:
"Nâzım'ın Küba Seyahati" Film Ekibi
Yönetmen: Çağrı Kınıkoğlu, Gloria Rolando
Şiirler: Nâzım Hikmet
Senaryo: Çağrı Kınıkoğlu
Görüntü yönetmeni: Oscar Váldes, José Manuel Riera
Süre: 68 dakika
Yapım yılı: 2008
Yapım: NHKM ve ICAIC ortak yapımı